Nacionalne Reprezentacije

Seniorska Reprezentacija (M)

Seniorska Reprezentacija igra službene utakmice u okviru natjecanja organiziranih od strane Međunarodnog kriket vijeća (ICC).  Formalna pravila prema kojima igrači mogu kvalificirati za izbor u nacionalnu reprezentaciju određuje ICC, a glavni kriteriji su slijedeći.  Igrač(ica) mora:

  • biti hrvatski državljanin ili osoba sa stalnim boravištem u Republici Hrvatskoj; i
  • sudjelovati u najmanje 50% utakmica domaćeg prvenstva ili drugih lokalnih natjecanja u najmanje 3 od 5 prethodnih godina; ili
  • provesti najmanje 100 punih radnih dana radeći, na području Republike Hrvatske, na razvoju hrvatskog kriketa.

Nakon što se igrač jednom kvalificira i igra utakmicu za reprezentaciju gore navedena pravila se više ne primjenjuju.

Iako je Hrvatski Kriket Savez formalno osnovan 2004. godine, hrvatska kriket reprezentacija je od 2000. godine nastupala na službenim ICC natjecanjima.

U tablici niže prikazani su detalji o nastupima hrvatske reprezentacije od 2000. godine nadalje.

GodinaNatjecanjeMjesto održavanjaBroj sudionikaOsvojeno mjesto
2000ECC Representative FestivalAustrija52
2001ECC TrophyAustrija109
2002ECC Representative FestivalHrvatska33
2003ECC TrophyAustrija1110
2004ICC 4. LigaSlovenija51
2005ICC 3. LigaBelgija97
2007ICC 3. LigaBelgija61
2007ICC Kvalifikacijska utakmica za 2. LiguIzraelPobjeda
2008ICC 2. LigaGuernsey66
2009ICC Kvalifikacijska utakmica za 2. LiguHrvatskaPoraz

Pored nastupa na u raznim Europskim natjecanjima, Hrvatska reprezentacija ušla u povijest svjetskog kriketa kao prva reprezentacija koja je odigrala prvu službenu međunarodnu kriket utakmicu u Izraelu od uspostave moderne Izraelske države.  Utakmica se odigrala 18. studenog 2007. godine u Tel Avivu.

Detalje o ostalim rezultatima hrvatske reprezentacije kao i statističke pokazatelje nastupa reprezentativaca možete vidjeti na stranici ‘Rezultati’.

Seniorska ‘A’ Reprezentacija (M)

Seniorska ‘A’ Reprezentacija igra utakmice organizirane uz suglasnost Hrvatskog Kriket Saveza.  Formalna pravila prema kojima igrači mogu kvalificirati za izbor u ‘A’ reprezentaciju određuje sam Savez, a glavni kriteriji su slijedeći.  Igrač(ica) mora:

  • biti hrvatski državljanin, osoba s hrvatskim podrijetlom ili osoba sa stalnim boravištem u Republici Hrvatskoj; i
  • sudjelovati u domaćem prvenstvu ili drugim lokalnim natjecanjima; i/ili
  • aktivno sudjelovati u razvoju hrvatskog kriketa.

Euro Twenty-20, 2008

‘A’ Reprezentacija je prvi puta izabrana 2008. godine, radi sudjelovanja u Euro Twenty-20 turniru koje se održao u mjestu Carmel u Velsu od 13. do 20. srpnja.  Natjecanje je završila na zadovoljavajućem 4. mjestu, nakon što je za samo 9 trčanja poražena od strane Poljske izabrane vrste.  Od ukupno 5 odigranih utakmica, naša ‘A’ reprezentacija pobijedila je 2.

Nakon uspjeha iz 2008. godine, ‘A’ reprezentacija je ponovo 2009. godine sudjelovanja na Euro Twenty-20 turniru koji se održao na istom mjestu kao i 2008. godine.  Reprezentacija je bila pojačana u odnosu na prošlu godinu, i započela je natjecanje kao jedna od favorita za osvajanje prvog mjesta.

Euro Twenty-20, 2009

Kao pripremu za turnir, uoči samog početka istog, organizirana je prijateljska utakmica protiv Irske ‘A’ reprezentacije u Dublinu.  Irska je inače najjača kriket reprezentacija u Europi (izuzev Engleske koja spada u ‘velikih 10’ svjetskih reprezentacija), a razlika između ekipa bila je vidljiva tijekom utakmice koju su Irci uvjerljivo pobijedili.

Sami početak turnira bio je neočekivano loš, i reprezentacija je poražena u prve dvije utakmice i to od dosta slabijih protivnika u Isle of Alderney i Rusiji.  Preokret se dogodio u utakmici protiv Bugarske, koju je ‘A’ vrsta uvjerljivo pobijedila, i nakon toga zabilježene su još dvije pobjede (protiv Mađarske i lokalnog kluba New Victoria CC) na putu do naslova pobjednika ‘B skupine’ na turniru.

Pored ovog razloga za zadovoljstvo, jedan od najmlađih igrača hrvatske ‘A’ reprezentacije, 19-godišnji Nikola Davidović proglašen je ‘najbacačem’ natjecanja.  Nikola je izbacio 11 protivničkih udarača tijekom natjecanja, i u prosjeku dopuštao protivnicima da ostvare samo 8,64 tračanja po svakom izbačenom udaraču.

Detalje o ‘A’ reprezentativcima kao i statističke pokazatelje njihovih nastupa možete vidjeti na stranici ‘Rezultati’.

Članovi stručne ekipe

GodinaMenadžer ReprezentacijeTrener(i)Bodovni SudacFizioterapeut
2000Robert DumančićJohn Vujnovich
2001Robert DumančićAnthony Sumich
2003Robert DumančićAnthony Sumich
2004Frane VujnovichJohn VujnovichSiniša Vodopija
2005Ivo FranićJohn VujnovichSiniša Vodopija
2007Zdenko LekoMichael Gržinić Ronnie CarSiniša VodopijaAnthony Sumich
2008Zdenko LekoMichael Gržinić David LambašaSiniša VodopijaMartina Rašić
2009 (‘A’ Rep.)Zdenko LekoMichael Gržinić David LambašaZdenko Leko