Neke zanimljivosti o kriketu

Međunarodna utakmica kriketa u Budencu – 11.10.2009. godine

Kapetani reprezentacija Izraela i Hrvatske razmjenjuju poklon prije početka utakmice, dok suci gledaju iz pozadine.  Suci za važnu utakmicu su došli iz Sjeverne Irske i otoka Guernsey-a.
Hrvatski udarač snažno udara loptu braneći vrata (narančasti štapovi).  Međutim, toga nije bilo dovoljno i Hrvati su napravili samo 96 trčanja u dozvoljenih 36 overa (jedan over se sastoji od 6 bacanja).  Najbrži bacači u svijetu bacaju loptu brzinom od 150 km/h, što znači da udarač ima 0,48 sekundi da se odluči hoće li pustiti loptu da bezopasno prođe pored njega ili na koji način je treba udariti kako bi ostvario jedno ili više trčanja.
Dio obiteljske atmosfere na utakmici.  Kriket je sport koji mogu igrati cure i dječaci, mladi i stari, visoki i niski, brzi i spori…..
Pogled na kriket teren u Budencu koji je okružen Sljemenom, vinogradom i poljima kukuruza.  Ali Izraelci nisu došli uživati u pogledu nego su bili usredotočeni na pobjedu kako bi osvetili poraz od Hrvatske u Tel Avivu 2007. godine a ujedno izboriti mjesto u europskoj 2. kriket ligi.  Kriket teren je ovalnog oblika, otprilike 130m x 110m na najdužim i najširim dijelovima.
Hrvatski kapetan slavi nakon što je njegov bacač oborio vrata Izraelskog udarača i time istog izbacio.  U kriketu ima 10 različitih načina na koji se može izbaciti udarač – a možda najspektakularniji je kada se razlete vrata.  Nažalost, Hrvati su uspjeli izbaciti samo 4 Izraelska udarača te nisu uspjeli spriječiti Izraelce u ostvarivanju potrebnih 97 trčanja za pobjedu.
Jedna od tradicija u kriketu – rukovanje s protivnicima nakon utakmice.  Sastavni dio pravila kriketa je preambula ‘U duhu igre kriketa’ – prema kojem se igra mora igrati u duhu poštivanja protivnika, svog kapetana i suigrača, sudaca kao i tradicionalnih vrijednosti igre.  Prema tome, kriket je idealan sport za mlade jer ih uči vrijednostima koje su u mnogim sportovima zaboravljene ili napuštene.

KRIKET

Globalno gledano, kriket je drugi najveći sport na svijetu!  Svjetska prvenstva u kriketu, koja se održavaju svake 4 godine, kao i svjetska nogometna prvenstva privlače milijarde gledatelja putem malih ekrana, posebice u zemljama poput Indije, Pakistana, Velike Britanije, Australije, JAR-a, Novog Zelanda i SAD-a.

Kriket je sport koji se može igrati u raznim formama – utakmice mogu trajati 5 dana (tzv. Test Match), 7 sati (One-day cricket) ili 3 sata (Twenty-20) – a isključivo se igra ljeti i to po suhim vremenskim uvjetima.

Stoga, sastavni dio kriketa su ljetne vrućine i nakon dugog vrućeg dana, da li na terenu kao igrač ili u stadionu kao gledatelj.  No, svi se slažu u jednom – da nema boljeg načina ugasiti žeđ nego uz ledeno pivo ili hladan sok za mlađe.